Az influenza és COVID-19 kombinált gyorstesztek

november 16 5 min read

A kovid, megfázás és az influenza tünetei nagyon hasonlóak, ezért még a tapasztalt szakorvosok, háziorvosok számára is feladja a leckét, hogy melyik betegséggel kezeljék a pácienseiket. A különbségtétel életbevágó lehet, hiszen egy meghűlésbe ugyan nem, de az influenzába és a SARS-CoV-2 fertőzésbe könnyen bele lehet halni. Most megtudhatják, melyiknek mi a tünete, és hogyan lehet megkülönböztetni őket.

Hogy lehet megkülönböztetni egymástól a megfázást, influenzát és a Covid-19-et?
A kovid, megfázás és az influenza tünetei nagyon hasonlóak, ezért még a tapasztalt szakorvosok, háziorvosok számára is feladja a leckét, hogy melyik betegséggel kezeljék a pácienseiket. A különbségtétel életbevágó lehet, hiszen egy meghűlésbe ugyan nem, de az influenzába és a SARS-CoV-2 fertőzésbe könnyen bele lehet halni. Most megtudhatják, melyiknek mi a tünete, és hogyan lehet megkülönböztetni őket.

Mi a különbség a Covid-19, az influenza és a megfázás között?

Ugyan mindegyik betegséget más-más vírus okoz, de sajnos hasonló tünetekkel járnak. Mivel a SARS-CoV-2 vírusnak egyre több törzse jelenik meg, ezért egyre nehezebb megkülönböztetni a Covid-19-et a megfázástól és az influenzától.

• A Covid-19 egy olyan súlyos - akár halálos - légúti megbetegedés, amit az a koronavírustörzs okoz, mely először 2019. decemberében jelent meg a kínai Wuhanban. A koronavírusnak ezt a törzsét korábban még nem látták emberekben. Védőoltással a súlyos, életveszélyes komplikációk kialakulása megelőzhető.

• Az influenza szintén légúti megbetegedés, amely a tüdőt érinti, de az influenzát nem koronavírus, hanem egy másfajta vírus okozza. Az influenza is veszélyes, főleg az olyan alapbetegségben szenvedők számára, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség, ezért számukra az év ezen időszakában ajánlott az influenza elleni védőoltás.

• A megfázást sokféle vírus okozhatja, de leggyakrabban egy rhinovírus vagy koronavírus a bűnös érte. Ez a koronavírus viszont nem ugyanaz a koronavírus, mint ami a Covid-19-ért felelős. A megfázás csak a felső légutakat - az orrot és a torkot - érinti, a tüdőt nem. A férfiakat köztudottan jobban megviseli, emiatt a megfázást gyakran "férfináthaként" is emlegetik. A megfázás általában nem súlyos.

Mik a legjellemzőbb Covid-19 tünetek?

A Covid-19 fő tünetei a betegség első megjelenése óta sokat változtak, és egyénenként is igen eltérők lehetnek. A Covid-19 tünetek frissített, új listája a következőket tartalmazza:

  • magas láz vagy reszketés
  • kiújuló és tartós köhögés
  • orrdugulás vagy orrfolyás
  • fáradtság vagy kimerültségérzet
  • torokfájás
  • fejfájás
  • "fájó test"
  • légszomj
  • a szaglás vagy az ízérzékelés elvesztése
  • étvágytalanság
  • hasmenés
  • rossz közérzet vagy rosszullét

Ahogy látjuk, ezek a Covid-19 tünetek igen hasonlóak azokhoz, amelyeket a megfázás vagy influenza esetén is tapasztalhatunk, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni őket.

Koronavírus vagy megfázás?

Az Omicron változat - ez Európában a legdominánsabb SARS-CoV-2 vírustörzs - tünetei nagyon hasonlítanak a megfázáshoz. Az olyan tünetek, mint a fejfájás, torokfájás, orrfolyás, izomfájdalom, köhögés vagy tüsszögés éppúgy lehetnek az Omicron változat tünetei, mint ahogy a megfázáséi.

Koronavírus vagy influenza?

Nos, bizony a Covid-19 és az influenza tünetei között is sok az átfedés, ezért ezeket sem sokkal könnyebb megkülönböztetni egymástól. Az influenzának számos közös tünete van a koviddal, mint például a fejfájás, torokfájás, láz, köhögés, fáradtság, izomfájdalom, orrfolyás és a légszomj.

Szinte az egyetlen meghatározó különbség az influenza és a Covid-19 között, hogy az influenza nem okoz ízlelés- és szaglásérzékelés vesztést, amit a Covid-19 viszont igen. Sajnos nem könnyíti meg a helyzetet, hogy ez a tünet már a kovidra sem oly általánosan jellemző, mint korábban.

Megfázásos vagy influenzás tünetek esetén érdemes Covid-19-re tesztelni?

Mindenképpen jó, ha már egyszer valaki bekapott egy vírust, akkor mindent megtesz, hogy ne adja tovább; legyen szó megfázásról, influenzáról vagy Covid-19-ről. Ez hatványozottan igaz, ha az illető olyan emberekkel kerül kapcsolatba, akik veszélyeztetettek lehetnek, vagy ha beltéri összejövetelen venne részt - hiszen sose tudhatja, ki a veszélyeztetett.

Munka vagy bevásárlás során óhatatlan, hogy esetlegesen veszélyeztetett emberekkel ne találkozzon. Ilyenkor kifejezetten ajánlott az ún. sebészi arcmaszk viselése, vagy a magunk és a többiek számára is nagyobb védelmet biztosító FFP2 maszkok használata, amikhez ma már bárhol, szinte fillérekért hozzá lehet jutni.

A maszkviseléstől azonban még nem gyógyul meg az ember. Ahogy fent már említettük, a megfázásba nem lehet belehalni, de az influenzába és a Covid-19-be igen, ezért érdemes idejekorán megtudni, melyiket kapta el az ember, hogy a megfelelő kezelésben részesülhessen. A szakszerű és időben érkező segítség megóvhat a súlyos, életveszélyes szövődmények kialakulásától. A tünetek bemondása alapján azonban még a háziorvosok és az egészségügyi szakemberek számára sem könnyű a diagnózis felállítása, ezért ők is gyakran nyúlnak a gyorstesztekhez, ha biztosat akarnak tudni. A tesztelés, kivált az otthoni tesztelés életeket menthet.

Ma már bárki számára elérhetőek olyan ún. kombinált tesztek - kombó gyorstesztek - is, melyek megbízhatók, és egyszerre képesek kimutatni a kovidot valamint az influenza A és B vírust.

Influenza + COVID-19 gyorsteszt

Érdemes tehát tesztelnie magát, ha kovid-tüneteket észlel, vagy ha a kovidra veszélyeztetettek közé tartozik: idős, cukorbeteg, túlsúlyos, szervátültetésen esett át, vagy ha immunrendszeri problémákkal küzd, esetleg reumás ízületi gyulladásban szenved. Fontos tudni, hogy melyik betegséggel áll szemben, hogy szükség esetén kezelőorvosától a megfelelő gyógyszeres kezelést kaphassa, és csökkentse a súlyos megbetegedés kialakulásának kockázatát.

Melyik a fertőzőbb az influenza vagy a Covid-19?

Bár mindkettő emberről emberre terjed, a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus sokkal fertőzőbb, mint az influenzavírusok. Az influenza tünetei általában a fertőzés után 1-4 nappal jelentkeznek, míg a Covid-19 tünetei a fertőzés után 2-14 nappal is jelentkezhetnek. Ráadásul az eddigi adatok alapján a Covid-19 több, mint tízszer olyan halálos, mint az influenza. Tehát az influenza is képes ölni...

Miben különbözik a Covid-19 köhögés a normál köhögéstől?

Míg sok Covid-19-betegnél száraz köhögés jelentkezik, másoknál viszont hurutos köhögés alakul ki, amely nyálkát hoz fel. Ez megnehezítheti annak megállapítását, hogy az adott köhögést a Covid-19 vagy egy másik fertőzés, például megfázás vagy influenza okozza-e. Ennek is a tesztelés az egyetlen módja, hogy ezt biztosra tudjuk mondani.

Háziorvosoknál gyakori kérdés az is, hogy a koronavírus kezdődhet-e influenzával vagy megfázással. Erre az egyértelmű válasz az, hogy nem. A koronavírust nem lehet elkapni megfázásból vagy influenzából, de a tünetek hasonlóak lehetnek. Ugyanakkor lehet valaki egyszerre kovidos és influenzás is.

Melyek a megfázás tünetei?

A nátha és az influenza tünetei hasonlóak, de a megfázásos tünetek kevésbé súlyosak. Míg a megfázás tünetei fokozatosan jelentkeznek, az influenza tünetei viszont nagyon gyorsan. A legtöbb felnőtt körülbelül 7-10 nap alatt gyógyul ki a megfázásból, de a tünetek akár három hétig is eltarthatnak.

A nátha szokásos tünetei a következők:

  • tüsszögés
  • izomfájdalom
  • orrdugulás vagy orrfolyás
  • torokfájás

Néha a megfázás tünetei lehetnek:

  • fejfájás
  • köhögés
  • hőemelkedés
  • nyomás a fülben és az arcon
  • az ízlelés és a szaglás elvesztése

A náthára nem jellemző tünetek:

  • hasmenés vagy hányás
  • légszomj

Ne feledje, a náthának és a koronavírusnak is vannak közös tüneteik. A megfázás tünetei hasonlóak lehetnek a koronavírus Omicron-változatának tüneteihez. Ha lázat, újfajta, megmagyarázhatatlan köhögést vagy íz- és szaglásvesztést tapasztal, fontos, hogy végeztessen Covid-19 tesztet, különösen, ha a veszélyeztetett, magasabb kockázatú csoportba tartozik.

Megfázás vagy influenza esetén maradjak otthon?

Igen, ha teheti. Ha megfázásos vagy influenzás tünetei vannak, kerülje a más emberekkel való érintkezést, hogy megakadályozza a vírusok továbbterjedését, különösen az idősebb vagy veszélyeztetett személyek esetében, akik ennek következtében súlyosan megbetegedhetnek.

Ha tünetei vannak, és mégse tudja elkerülni a más emberekkel való érintkezést, a legkevesebb, amit tehet, ha arcmaszkot - FFP2 félálarcot - visel, kerüli a zsúfolt helyeket, és a közeli érintkezést legyengült immunrendszerű emberekkel. Ilyenkor sokat segíthet a helyiségek gyakoribb szellőztetése is.

Mik az influenza jellemző tünetei?

Az influenza tünetei általában nagyon hirtelen jelentkeznek, és általában 5-7 napig tartanak. Az influenzára jellemző, hogy ilyenkor az ember sokkal rosszabbul érzi magát ahhoz, hogy a szokásos tevékenységeit elvégezze.

Az influenza szokásos tünetei a következők:

  • hirtelen fellépő, 38 Celsius-fok feletti magas láz
  • fájó test
  • fáradtság vagy kimerültség
  • száraz köhögés
  • fejfájás

Néha az influenza tünetei lehetnek:

  • orrfolyás
  • torokfájás
  • alvászavarok
  • étvágytalanság
  • hasmenés vagy hasfájás
  • rossz közérzet és rosszullét

Tünet, ami nem jellemző az influenzára:

  • tüsszögés

Mi a teendő influenzás tünetek esetén?

Ha influenzaszerű tünetei vannak, igyekezzen korlátozni az emberekkel való érintkezést, különösen azokkal, akik veszélyeztetettek. Pihenjen sokat, és próbálja melegen tartani magát. Az is előfordulhat, hogy a sok folyadék és paracetamol szedése segíthet abban, hogy jobban érezze magát.

Összefoglalva: a nátha, az influenza és a COVID-19 tünetei nagyon hasonlítanak. Kizárólag a tünetek alapján nehéz őket megkülönböztetni egymástól. Míg a náthán gyorsan túlvan az ember, az influenza és a kovid egyaránt vezethetnek kórházi kezeléshez és végső soron halálhoz, ezért érdemes mindkettőt komolyan venni, és mindegyiket az adott betegségre leginkább hatásos módszerrel kezeltetni. A helyes kezeléshez azonban tudni kell, mivel áll szemben az ember, ezért a Covid-19 és influenza kombinált tesztek életmentők lehetnek.

ALLTEST Beright COVID-19 Ag és influenza A+B kombinált otthoni gyorsteszt - 1 db tesztkészlet (orrlyukpálcás) »

ECOTEST COVID-19 & influenza A+B Ag kombinált egylépéses automata otthoni tollteszt - 1 db tesztkészlet  (orrlyukpálcás) »